Nieuwsbrief Koningin Beatrixschool 31 maart 2025

Beste ouder(s) en verzorger(s),
De afgelopen weken hebben in het teken gestaan van de toetsen voor het leerlingvolgsysteem. Daarnaast heeft groep 8 de uitslag van de Doorstroomtoets gehad.
Er zijn verschillende sporttoernooien geweest voor de midden- en bovenbouw.
In school kijken we vooruit naar Pasen. We staan stil bij dat waar we dankbaar voor zijn en wat ons hoop geeft.
In deze nieuwsbrief leest u meer.
Met vriendelijke groet,
Lesanka van Beek

Agenda:

09-04-2025

Studiedag (alle leerlingen vrij)

14-04-2025 - 18-04-2025

Facultatieve oudergesprekken

16-04-2025

Koningsspelen groep 1-3, Olympiade groep 4 en 5

16-04-2025

Paasviering groep 6, 7 en 8

17-04-2025

Olympiade groep 6, Sport en Spelactiviteit groep 7 en 8

17-04-2025

Paasviering groep 1-5

18-04-2025 - 21-04-2025

Goede Vrijdag en Pasen

Personele ontwikkelingen

Deze week gaat juf Evi met zwangerschapsverlof. Juf Judith is vorige week gestart, zodat zij de groep alvast goed kan leren kennen. Ook kan er zo een goede overdracht plaatsvinden.
We heten juf Judith van harte welkom en wensen juf Evi een fijn verlof toe!

Vanaf woensdag is er nog een nieuw gezicht bij ons op school: Juf Sylke van der Hout. Sylke zal iedere woensdag als directeur in opleiding met mij meelopen. Zij volgt de opleiding tot schoolleider. In de volgende nieuwsbrief zal zij zich aan u voorstellen.

De ontwikkelingen in de school

Een meetmoment: de toetsen
Groep 8 heeft inmiddels de uitslag van de Doorstroomtoets ontvangen. We zijn erg trots op de leerlingen. Iedereen heeft een advies ontvangen zoals verwacht of nog iets hoger. U heeft het woord ‘Kansrijk adviseren’ de laatste jaren vast ook gehoord. Kansrijk gaat niet om het hoogste schoolniveau. Kansrijk adviseren wil zeggen dat de school het advies zo geeft dat het past bij de leerling. Er is dan ook een monitoring in het derde jaar van het voortgezet onderwijs. Zitten de leerlingen nog op hun plek of zijn ze een niveau hoger over lager ingestroomd?
Voor ons als school is het ook een goed meetmoment: Hoe doen wij het ten opzichte van andere scholen in Nederland. Ook hier kunnen we zeggen dat er een enorme groei is gemaakt. Op sommige onderdelen scoren we hoger. Op andere onderdelen daar iets onder.

In de andere groepen hebben we de M-toetsen (midden) afgenomen. Ook hier kijken we hoe de groep het als geheel doet. Zijn de resultaten zoals we verwacht hebben? Welke individuele leerlingen vallen op? Daarna kijken we wat er nodig is voor de groep en deze leerlingen. Zo blijven we ons aanbod in de klas steeds monitoren.

Een bezoek van het auditteam
Binnen CNS zijn er een aantal KC’ers, directeuren en specialisten opgeleid om audits op andere scholen af te nemen. Ik zit zelf in dit auditteam en mocht vorige week een audit op één van onze scholen afnemen. In mei komt er een auditteam bij ons op school. Zij bezoeken de groepen, gaan in gesprek met verschillende mensen, lezen onze schooldocumenten, etc. Aan het eind van de dag geven zij onze sterke en onze ontwikkelpunten terug.

Schoolontwikkelingen
Zoals u weet hebben we de afgelopen periode intensief gewerkt aan het versterken van ons rekenonderwijs. Deze periode neemt het ontwikkelteam Thematisch werken ons mee in twee belangrijke onderwerpen: De nieuwe taal/spelling methode en hoe we deze methode kunnen verbinden met andere vakken, zoals wereldoriëntatie en lezen. Uit onderzoek blijkt dat leerlingen beter leren en onthouden als de vakken (onderwerpen) aan elkaar gekoppeld worden. Door deze verbinding kunnen we ook ons motto: ‘Waar leren tot leven komt!’ beter tot uiting laten komen. Deze schoolontwikkeling zal ook volgend jaar op ons programma staan.

Daarnaast verdiepen we ons als team verder in de wijze waarop leerlingen leren. Zo kunnen we onze lessen versterken. Dit doen we door literatuur te lezen en hierover met elkaar in gesprek te gaan.

Eerste 100-dagen van Lesanka

Onlangs heb ik het team en de MR verteld wat ik heb gezien en gehoord tijdens mijn eerste 100-dagen op de Beatrix. In deze periode heb ik veel geluisterd, geobserveerd en gesprekken gevoerd met ouders, leerlingen en teamleden. Daarnaast heeft u een uitnodiging ontvangen voor een vragenlijst.

Gemiddeld geeft u ons 4,05 sterren van de 5. Dat vinden we fijn om te lezen.
Ik zie een verschil tussen ouders van de hoogste groepen en de lagere groepen. De onrust uit het verleden speelt daarin een rol. Dit lees ik terug in de feedback.
Het is mij opgevallen dat de school een enorme sprong maakt op onderwijskwaliteit. Het team verdiept zich in wat bewezen werkt en gaat hierover met elkaar in gesprek. Leerkrachten bezoeken regelmatig elkaars lessen en geven elkaar feedback.
De komende tijd ligt de aandacht op de volgende punten:

  • Resultaten op het niveau dat past bij onze schoolpopulatie.
  • De visie en kernwaarden aanscherpen en uitdragen.
  • De positieve ontwikkeling van het pedagogisch klimaat en de veiligheid doorzetten.
  • De samenwerking met ouders versterken en hier een gezamenlijke visie op maken.

Vanaf het nieuwe schooljaar worden de gespreksverslagen open gezet. Vanaf dat moment kunt u het gespreksverslag nalezen in het ouderportaal.

 

Veiligheid rondom de school

Samen met de twee andere scholen heb ik regelmatig contact.
Zo bespreken we bijvoorbeeld ook de veiligheid rondom de school.
Denk aan de verkeerssituatie met kerende auto’s, auto’s die op de stoep parkeren, de snelheid van (elektrische) fietsen en brommers op het rode fietspad en de oversteek bij de Sportbieb.
Onlangs is er een verkeersonderzoek geweest. Wellicht heeft u één van de onderzoekers gesproken.
Wilt u knelpunten melden? Dat kan via deze link: Je wilt iets melden – Fietsersbond Ede

We willen u vragen om u aan de verkeersregels te houden. Bij het in- en uitgaan van de school is het druk. Laten we met elkaar voor ogen houden dat het veilig moet zijn voor onze leerlingen.

 

Groepsverdeling volgend schooljaar

In deze periode van het schooljaar kijken we naar het aantal groepen waar we komend jaar mee kunnen werken. Bij CNS Ede hanteren we de norm van 26 leerlingen voor één fulltime leerkracht. Soms is een groep groter, soms kleiner. Door de inzet van de subsidie Basisvaardigheden kunnen wij ook komend schooljaar met 6 groepen gaan werken. Daar zijn we erg blij mee! Ook de MR heeft hier inmiddels mee ingestemd.
Komend jaar gaan we werken met groep 1-2, groep 3, groep 4-5, groep 5-6, groep 7 en groep 8. Pas in de laatste periode voor de zomervakantie hoort u welke leerkracht uw zoon/dochter krijgt.

Samenvatting MR vergadering

Op 26 maart is de MR weer bijeen geweest. Marja Snippenberg en Willeke Evers nemen na dit schooljaar afscheid. We zijn blij dat Astrid Stellingwerf en Rebecca van Leijenhorst hen opvolgen! Momenteel draaien zij alvast mee, zodat er een goede overgang plaatsvindt.
De MR is te bereiken via mr.beatrix@cnsede.nl

Besproken onderwerpen:

  • Voorstel studiedagen (deze zijn goedgekeurd)
  • Toelichting op het schooljaarplan
  • De formatie en begroting
  • Verantwoording vrijwillige ouderbijdrage
  • Toelichting resultaten Doorstroomtoets
  • Informatie over de subsidie School en Omgeving, de visie/missie en de 100 dagen van Lesanka

 

Heeft u nog een Ede Doet bon?

We hebben inmiddels al een mooi bedrag van €673,50 opgehaald met de Ede Doet bonnen.
We zijn nog niet bij ons streefbedrag, dus we zetten de actie nog even door voor de volgende ronde.
Misschien heeft u nog een bon liggen of kent u nog iemand die een bon heeft. Dan ontvangen wij die graag!